HOME

SESSIÓ 5 - EL P.A.T. A LES AULES

Avui reflexionaré sobre alguns aspectes que podem tenir en compte a l'hora de dissenyar un pla d'acció tutorial a partir de les experiències que he tingut durant les meves pràctiques en l'Institut Barcelona-Congrés.

En primer lloc, crec que és molt important mantenir una observació activa de l'aula i conèixer l'historial acadèmic de cadascun dels alumnes, també la comunicació amb estudiants i pares, i la col·laboració amb altres docents per a obtenir una visió completa de les necessitats dels alumnes.

L'establiment de tutories com a espais de confiança és un altre aspecte fonamental. No es tracta només de complir amb una certa periodicitat, sinó de crear un ambient inclusiu i respectuós on els estudiants se sentin còmodes compartint les seves inquietuds. Incorporar dinàmiques de grup i normes clares reforça la connexió entre el tutor i els alumnes, contribuint a un entorn tutorial positiu.

A més, és necessari reconèixer els punts forts i febles en la gestió del clima de l'aula. L'habilitat per a gestionar conflictes, demostrar empatia i comunicar-se efectivament són importants. També cal buscar estratègies per a abordar la dificultat per a mantenir l'atenció d'alguns alumnes o establir límits. Habilitar un espai segur on puguin abordar-se i sensibilitzar sobre problemes endèmics d'aquestes etapes de l'educació com l'assetjament o la desmotivació escolar.

Aquests són alguns dels punts que poden tenir-se en compte durant l'elaboració d'un pla d'acció tutorial amb la finalitat de millorar el clima a l'aula i evitar el desgast docent.


HOME